Strona główna

Komponent mleczny

Liczba i skład porcji w I semestrze – 40 porcji, w tym:

  • 33 porcje mleka naturalnego (0,25l)
  • 4 porcje jogurtu naturalnego (150g)
  • 2 porcje kefiru naturalnego (150g)
  • 1 porcja serka twarożkowego (150g)

Komponent owocowo – warzywny

Liczba i skład porcji w I semestrze– 42 porcje, w tym:

  • 12 porcji jabłka
  • 5 porcji gruszki
  • 2 porcje śliwki
  • 3 soki owocowe
  • 7 porcji marchwi
  • 6 porcji rzodkiewki
  • 3 porcje pomidora
  • 2 porcje kalarepy

Mleko oraz produkty nabiałowe, owoce i warzywa udostępniane dzieciom w ramach programu spełniają wymagania jakościowe i zdrowotne określone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Produkty dostarczane uczniom w ramach programu nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących.

Zgodnie z założeniami programu produkty powinny być spożywane w trakcie zająć szkolnych, na terenie szkoły, ale nie na przerwach, podczas których dzieciom uczestniczącym w programie wydawane są regularne posiłki np. obiady.

Ideą programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw.

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews